Un sept deviat apare atunci când peretele interior dintre cele două nări este deplasat către una dintre părți. La majoritatea oamenilor septul nazal este deplasat sau deviat, determinând astfel un culoar respirator mai mic.
Când deviatia de sept nazal este severă, poate bloca o parte a nasului și poate reduce fluxul respirator producând dificultate în respirație. Expunerea suplimentară a septului deviat la un flux de aer anormal prin nas, prin efectul de uscare a mucoasei nazale poate contibui câteodată la formarea de cruste și sângerări la anumite persoane.
Obstrucția nazală poate apărea din cauza unei deviații de sept, din cauza edemului mucoasei nasului (în special a cornetelor inferioare) sau din cauza ambelor. Tratamentul medicamentos al obstrucției nazale poate include medicație pentru a reduce edemul mucoasei pentru a ajuta la deschiderea culoarului respirator. Pentru a corecta un sept nazal deviat este întotdeauna necesară intervenția chirurgicală (Vezi detalii operatie deviatie de sept) (Vezi Preturi operatie deviatie de sept).
Simptome deviatie de sept
Majoritatea deformarilor nazale sunt asimptomatice si pacientii chiar nu stiu ca au o deviatie de sept. unele deformari septale, cu toate acestea, pot cauza urmatoarele semne si simptome:
- Obstructia uneia sau ambelor nari. Obstructia poate ingreuna respiratia prin nara sau chiar prin ambele nari. Acest lucru este mai usor de observant in timpul unei viroze (infectie de cai aeriene superioare) sau in timpul unor alergii ce pot determina edemul si ingustarea cailor aeriene.
- Epistaxisuri. Suprafata mucoasei septului nazal poate deveni uscata, crescand astfel riscul sangerarilor.
- Durerea faciala. Desi exista discutii in legatura cu posibilele cauze ale durerii
Detalii simtpome deviatie de sept >
Cauzele deviatiei de sept
Deviația de sept apare atunci când septul nazal – peretele subțire ce separă fosa nazală stângă de cea dreaptă – este deplasat către una dintre părți. Un sept deviat poate fi cauzat de:
- Prezentația de la naștere. În unele cazuri, septul deviat apare în timpul dezvoltării fetale și este prezent încă de la naștere.
- Lovituri la nivelul nasului. Un sept deviat poate fi, de asemenea, rezultatul leziunilor ce determină
Detalii cauze deviatie de sept >
Diagnostic deviatie de sept
În timpul consultului, doctorul vă va întreba în primul rand despre orice simptom pe care îl aveți. Apoi, pentru a examina interiorul nasului, doctorul va folosi o lumină intensă și un instrument (specul nazal) creat pentru a deschide nările. Uneori, doctorul va căuta înspre spatele nasului cu un telescop cu aspect tubular, o tijă metalică cu diametrul de 3-4 mm ce are în vârf o lumină puternică (videoendoscopie). De asemenea, el poate analiza mucoasa nazală după aplicarea unui spray cu decongestionant. Efectuate corect, aceste manevre nu produc nici o durere și nici disconfort semnificativ.
Bazându-se pe acest examen se poate diagnostica corect deviația de sept și se poate determina gravitatea bolii.
Video: DEVIATIA DE SEPT REZECTIA SEPTULUI NAZAL SI TURBINOTOMIE – Dr. Bogdan MOCANU
Despre Dr. Bogdan Mocanu – specialist ORL
Tratamentul simptomatic al deviatiei de sept nazal
Inițial, tratamentul deviației de sept poate fi direcționat către tratarea simptomelor mucoasei ce acoperă nasul, care contribuie apoi la simptomele obstrucției nazale și drenajului sinusal. În acest caz, doctorul poate prescrie..
Tratamentul deviatiei de sept >
Complicații
O deviație de sept severă care produce obstrucție nazală poate determina:
- gura uscată din cauza respirației orale cronice
- respirație urât mirositoare
- senzația de presiune sau congestie a căilor respiratorii nazale
- tulburări de somn, din cauza neplăcerilor cauzate de imposibilitatea de a respira pe nas în timpul nopții
- scăderea performanțelor intelectuale deoarece creierul nu se oxigenează corespunzător
- stare de nervozitate, iritabilitate permanentă
- scăderea performanțelor în cadrul activităților sportive
Prevenția recidivelor
Puteți fi nevoit să preveniți leziuni la nivelui nasului ce pot cauza o deviație de sept cu următoarele protecții:
- purtarea unei căști atunci când practicați sporturi de contact (de exemplu fotbal și hockey);
- purtarea centurii de siguranță atunci când mergeți cu un vehicul motorizat.