Simptome

Majoritatea deformărilor nazale sunt asimptomatice iar pacienții nu conștientizează că au o deviație de sept. Cu toate acestea, unele deformări septale pot cauza următoarele semne și simptome:

  • Obstrucția uneia sau a ambelor nări. Obstrucția poate îngreuna respirația printr-o nară sau chiar prin ambele nări. Acest lucru este mai ușor de observat în timpul unei viroze (infecție a căilor aeriene superioare) sau în timpul unor alergii ce pot determina edemul și îngustarea căilor aeriene.
  • Epistaxisuri (sângerări nazale). Suprafața mucoasei septului nazal poate deveni uscată, crescând astfel riscul sângerărilor.
  • Durere facială. Deși există discuții în legătură cu posibilele cauze ale durerii faciale, un sept nazal deviat sever care are contact cu peretele lateral nazal, când este pe aceeași parte cu durerea facială, este câteodată considerat o cauză posibilă. De asemenea, durerile din regiunea frontală (desupra orbitelor și la rădăcina nasului) sunt asociate cel mai frecvent cu deviația de sept nazal.
  • Respirație zgomotoasă în timpul somnului (ronhopatia cronică, sforăitul) poate apărea la pacienții cu septul nazal deviat, cu sau fără edem al mucoasei nazale. Pacientul poate avea un somn agitat și se poate trezi “obosit”.
  • Conștientizarea ciclului nazal. Este normal pentru nas să alterneze, să fie ușor obturat pe o parte, apoi să se schimbe, să fie obturat pe cealaltă parte. Acest lucru se numește ciclu nazal. El este un fenomen natural, dar conștientizarea lui este neobișnuită și poate fi un indicator că există o obstrucție nazală patologică.
  • Preferința de a dormi pe o anumită parte. Unii oameni preferă să doarmă pe o anumită parte pentru a optimiza respirația pe nas în cursul nopții. Acest lucru poate fi datorat unui sept nazal deviat care împreună cu edemul mucoasei de pe cornetele nazale inferioare îngustează culoarul respirator.

Când trebuie să consultați un doctor?

Este necesară programarea unui consult de specialitate atunci când o nară este blocată (sau ambele nări) și nu răspunde la tratament medicamentos corect, în cazul sângerărilor nazale frecvente sau al infecțiilor sinusale recurente.