Cauzele deviatiei de sept

Deviația de sept apare atunci când septul nazal – peretele subțire ce separă fosa nazală stângă de cea dreaptă – este deplasat către una dintre părți. Un sept deviat poate fi cauzat de:

Prezentația de la naștere

În unele cazuri, septul deviat apare în timpul dezvoltării fetale și este prezent încă de la naștere.

Lovituri la nivelul nasului

Un sept deviat poate fi, de asemenea, rezultatul leziunilor ce determină deplasarea septului nazal din poziția inițială. La nou-născuți, o astfel de leziune poate fi produsă în timpul nașterii. La copii și la adulți, o gamă largă de incidente poate determina apariția unui traumatism nazal și astfel formarea unei deviații de sept – de la împiedicarea de o treaptă la coliziunea cu o altă persoană pe trotuar. Trauma la nivelul nasului cel mai adesea apare în timpul sporturilor de contact, activităților de joacă sau a accidentelor de automobile.

Procesul normal de îmbătrânire poate afecta structurile nazale și înrăutăți, în timp, respirația pe nas (creșterea în volum a mucoasei care acoperă cornetele nazale, în special cele inferioare). De asemenea, schimbările în grad de edem al mucoasei nazale, cauzate de dezvoltarea rinitei sau a rinosinuzitei, poate accentua îngustarea pasajului nazal din cauza deviației de sept, rezultând o obstrucție nazală severă care are nevoie de tratament chirurgical.

Mai multe detalii despre deviatie de sept.