Craniofaringiom

Craniofaringiomul este un tip rar de tumoră cerebrală necanceroasă (benignă).
Craniofaringiomul se dezvoltă de obicei din tija glandei hipofize și datorită proximității față de aceasta, prin creșterea volumului său poate afecta semnificativ funcția acestei glande și a altor structuri din jur (chiasma optică și nervii optici, determinând tulburări de vedere).
Aceasta tumoră poate apărea la orice vârstă, dar apare cel mai des la copii și adulții tineri.


 

Simptomatologie craniofaringiom:
– Modificări treptate ale vederii – scăderea acuității vizuale, modificări de câmp vizual
– Oboseală,
– Urinare excesivă
– Dureri de cap
– Copiii cu craniofaringiom pot avea întârzieri de creștere

Diagnostic craniofaringiom:
Testele și procedurile utilizate pentru diagnosticarea craniofaringelui includ:
Examen fizic. Diagnosticul unui craniofaringian începe de obicei cu o revizuire a istoricului medical și un examen minuțios efectuat de către medicul neurolog și oftalmolog. În timpul acestor proceduri, vă sunt testate vederea (câmp vizual, acuitate vizuală), echilibrul, coordonarea, reflexele și creșterea și dezvoltarea.
-Analize de sange. Testele de sânge pot dezvălui modificări ale nivelului hormonal care indică faptul că o tumoră afectează glanda hipofiză.
Testele de imagistică trebuie să includă imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) și tomografie computerizată (CT).

Tratament craniofaringiom:
Opțiunile de tratament cu craniofaringiom includ:

  • Intervenție chirurgicală (operatie craniofaringiom): Chirurgia pentru îndepărtarea totală sau cea mai mare parte a tumorii este recomandată în majoritatea cazurilor cu craniofaringiom. Tipul de operație efectuată depinde de locația și dimensiunea tumorii. Chirurgia deschisă a craniofaringiomului printr-un abord neurochirurgical prin craniotomie implică deschiderea craniului pentru a avea acces la tumoare. Craniofaringiomul în mod normal este alcătuit dintr-o porțiune solidă și o parte cu conținut lichidian. Acest tip de chirurgie este rezervat numai cazurilor care prezintă un volum foarte mare tumoral solid într-o zona inabordabila transnazal. La BRAIN Institute efectuăm cu succes de mai mult de 10 ani abordul minim invaziv endoscopic transsfenoidal pentru ablația craniofaringioamelor, în echipa mixtă (neurochirurgie – ORL). O videocameră medicală miniaturizată și instrumente chirurgicale speciale sunt introduse prin nas printr-o singură nară, fară a lăsa cicatrici la nivelul pielii. Instrumentele trec printr-un coridor natural transnazal spre tumoră, fără a afecta creierul. Când este posibil, chirurgii elimină întreaga tumoră și acest lucru se întâmplă în aproape toate cazurile noastre. Dar, deoarece există în unele cazuri multe structuri delicate și importante în apropiere, pentru a asigura o bună calitate a vieții după operație, pot exista și operații în care nu este pozibilă ablația chirurgicală în totalitate în deplină siguranță. În aceste situații, alte metode de tratament pot fi utilizate după operație. (vezi preturi operatie craniofaringiom)


 

  • Terapia cu radiatii: Radioterapia folosește fascicule cu energie mare, precum razele X sau protonii, pentru a ucide celulele tumorale. În timpul radioterapiei, stai întins pe o masă în timp ce un echipament medical se mișcă în jurul tău, direcționând fasciculele de radiație spre puncte precise de pe corp. Tehnologia specializată de radiații cu fascicul extern, cum ar fi terapia cu fascicul de protoni și radioterapia modulată cu intensitate (IMRT), permite medicilor să modeleze cu atenție și să țintească fasciculul de radiație, astfel încât să ofere tratament doar celulelor tumorale. Aceasta metodă permite medicilor să folosească doze mai mari de radiații asupra țesutului tumoral, protejând țesutul sănătos. Radioterapia cu protoni este cea mai eficienta metodă de tratament radioterapic pentru tratarea unui cordom de clivus. Din pacate acest tip de tratament nu este disponibil in Romania dar terapia cu protoni este plătită de Ministerul Sănătații pentru pacienții care obțin aprobarea de a efectua acest tratament in străinătate.

 

  • Radiochirurgie: Radiochirurgia stereotactică folosește mai multe fascicule de radiații pentru a ucide celulele canceroase într-o zonă profundă. Fiecare fascicul de radiații nu este foarte puternic, dar punctul în care toate razele se întâlnesc (in interiorul țesutului tumoral), primește o doză mare de radiații pentru a ucide celulele patologice.