REZOLVAREA ENDOSCOPICA TRANSNAZALA A UNUI CONDROSARCOM RINOSINUSAL VOLUMINOS

ENDOSCOPIC APPROACH OF A VOLUMINOUS SINONASAL CHONDROSARCOMA

 

Abstract: Sinonasal chondrosarcoma is a locally aggressive, indolent malignancy . Patients often present with a painless mass, visual disturbance, and nasal obstruction. Symptoms are related to the extent of local invasion or compression. Because of their indolent growth, tumors can be quite large at presentation.

69 year old female presented with protrusion of left eye ball and partialy loss of vision for 1 month, loss of smell, epistaxis and nasal discharge.

Endoscopically nasal mass was totally removed.

This case report shows the feasibility of using endoscopic technique to aid the resection of sinonasal malignant tumors with orbit and/or skull base involvement with reasonable tumour resection. The patient is being followed up regularly and 1 year post treatment there is no evidence of any residual or recurrent lesion.

 

Rezumat: Condrosarcomul rinosinusal este o tumoră cu agresivitate locală crescută și cu o evoluție perfidă, indoloră.

Pacienții prezintă cel mai adesea o masă tumorala nedureroasă, tulburări vizuale și obstrucție nazală. Simptomele sunt legate de amploarea invaziei sau a compresiei locale. Datorită creșterii lor fără simptomatologie algică, tumorile pot fi destul de mari la prezentare.

Va prezentăm cazul unei paciente în vârstă de 69 de ani cu exoftalmie stânga, scăderea acuității vizuale la ochiul stâng de aproximativ 1 luna, anosmie, epistaxis și rinoree mucopurulentă.

Formațiunea tumorală a fost eliminată în totalitate într-o manieră chirurgicală endoscopică. Această prezentare de caz demonstrează fezabilitatea utilizării tehnicii endoscopice pentru a ajuta la rezecția tumorilor maligne rinosinusale cu implicarea bazei craniului și/sau a orbitei, cu un grad de rezecție rezonabil. Pacienta este urmărita endoscopic în mod regulat și la un an după momentul chirurgical nu există nici o dovadă de tumoră restantă sau recurență tumorală.

Keywords: sinonasal chondrosarcoma, painless mass

 

În articolul de față descriem un caz dificil din punct de vedere chirurgical datorită  volumului tumoral.

Pacientă în vârstă de 69 de ani, diagnosticată cu condrosarcom rinosinusal stâng la începutul lunii mai 2017, se prezintă în clinică noastră pentru conduită chirurgicală a formațiunii tumorale (fig. 1). Afirmativ simptomatologia debutează la începutul anului 2017 cu anosmie, obstrucție nazală stânga progresivă și senzație de presiune faciala stânga. În luna martie 2017 paciență prezintă epistaxis anterior stâng, motiv pentru care efectuează consult ORL în serviciul teritorial cu evidențierea unei formațiuni tumorale situate la nivelul fosei nazale stângi; se preleva o biopsie de la nivelul formațiunii, cu rezultat HP și IHC de condrosarcom

La momentul internării paciență prezintă diplopie, exoftalmie supero-laterală stânga, scăderea acuității vizuale OS și ptoză palpebrală stânga intermitență.

 

 

Fig. 1: aspect preoperator CT

 

Sub tratament antibiotic si hemostatic, se intervine chirurgical cu AG-IOT. Inspecția endoscopică intraoperatorie a foselor nazale pune în evidență o formațiune tumorala voluminoasă care obstruează în totalitate ambele fose nazale; formațiune friabilă, ușor sângerândă la palpare, puternic vascularizata, însoțită de minime secreții mucopurulente. Formațiunea infiltrează septul nazal, planșeul foselor nazale bilateral, rostrumul sfenoidal și vomerul și ocupă în totalitate sinusurile maxilar și etmoidal de parte stânga, fără a infiltra lamina papiracee.

Se decide și se practică, sub controlul opticilor de 0 și 70 de grade, rezecția  „piece-meal” a formațiunii tumorale cu ajutorul instrumentarului rece și  a microdebriderului; cauterizare monopolară în scop oncologic și hemostatic a zonelor de infiltrație de la nivelul planșeului foselor nazale, a palatului moale  și a rostrumului sfenoidal (fulgurație 15W-30W) . Maxilectomie medială stânga cu rezecția tumorii intrasinusale și sfenoidotomie bilaterală cu aspirație de secreții mucopurulente de la acest nivel. Aplicare de  Cathejell și lavaj cu vitamina A și Sinerdol la nivelul cavitatii nazale rinosinusale unice restrantă postchirurgical. Hemostază eficientă la finalul intervenției-pacienta nu necesită tamponament nazal.  Intraoperator sângerare moderată ce impune administrarea unei unități de plasmă și unei unități de sânge izogrup, izo-Rh.

Piesa de rezecție se trimite către examenul HP și IHC.

Postoperator paciență efectuează examen CT cu substanță de contrast care evidenteaza rezecția macroscopic completă a formațiunii tumorale. Paciență a prezentat o imbunătătire a vederii imediat postoperator (fig. 2)

 

Fig. 2: aspect la 2 ore postoperator CT cu substanta de contrast

 

Condrosarcoamele sunt rezistente la radioterapie și chimioterapie. Unica variantă de tratament eficient o reprezintă chirurgia. Această prezentare de caz demonstrează fezabilitatea utilizării tehnicii endoscopice pentru a ajută la rezecția tumorilor maligne rinosinusale cu implicarea bazei craniului și/sau a orbitei, cu un grad de rezecție rezonabil. Paciență este urmărita endoscopic în mod regulat și la mai mult de un an după tratament nu există nici o dovadă de tumoră restantă sau recurență tumorala (fig.3).

 

Fig. 3: cavitate postoperatorie rinosinusală unică. Lipsa septului nazal si a peretelui intersinusonazal stang precum si a cornetului inferior si mijlociu stang. Aspect endoscopic la 16 luni postoperator.

 

Bibliografie:

  1. Riedel RF, Larrier N, Dodd L, Kirsch D, Martinez S, Brigman BE. The clinical management of chondrosarcoma. Curr Treat Options Oncol. 2009;10:94–106.
  2. Saito K, Unni KK, Wollan PC, Lund BA. Chondrosarcoma of the jaw and facial bones. 1995;76:1550–1558.
  3. Spear S, Iskandar J, Seaquist D, Sorensen D. Nasoseptal chondrosarcoma resection requiring anterior fossa floor repair: a case report. Ear Nose Throat J. 2008;87:696–699.