CARCINOM ADENOID CHISTIC SLAB DIFERENȚIAT

FORMAȚIUNE TUMORALĂ NAZOETMOIDALĂ DREAPTĂ

Pacienta C.E. în vârstă de 68 ani se internează pentru obstrucție nazală persistentă predominent dreaptă apărută de aproximativ 6 luni însoțită de rinoree posterioară mucopurulentă și epistaxis anterior drept repetitiv apărut de aproximativ 3 luni.

Examenul clinic ORL și endoscopic cu tija 30° evidențiază la nivelul fosei nazale drepte (vestibul nazal drept) formațiune tumorală slăninoasă, vegetantă, friabilă, acoperită de secreții purulente, ușor sângerândă la palpare, ce ocupă în întregime fosa nazală dreaptă, fără vizualizarea punctului de inserție, fără vizualizarea reperelor anatomice intranazale. Fosa nazală stângă indemnă, sept nazal anfractuos, dizlocat de formațiunea tumorală de la nivelul fosei nazale drepte. Cavumul ocupat în cvasitotalitate de către formațiunea tumorală suprainfectată cu originea la nivelul fosei nazale drepte.

Fig. 1
Fig. 1

 

Fig. 2
Fig. 2

CT PREOPERATOR

În anestezie generală cu intubație orotraheală sub control endoscopic – tija de 0° se observă detaliat formațiunea tumorală sfacelată, gri-gălbui, friabilă, sângerândă la palpare.

Sub ghidaj endoscopic se practică ablația formațiunii tumorale după metoda “piece-meal” cu instrumentar rece – pensa Blakesley și microdebriderul Storz – se trimite piesa la examen histopatologic. Se observă cornetul nazal inferior și cornetul mijlociu drept lateralizate de formațiunea tumorală, neinfiltrate tumoral, creastă septală posterioară dreaptă în contact intim cu formațiunea tumorală, se rezecă și se trimite separat la examen histopatologic.

Se prelevă fragment bioptic de la nivelul zonei de inserție a formațiunii tumorale – tavan etmoidal drept, ce se trimite separat la examen histopatologic.

Sfenoidotomie dreaptă, se aspiră secreție purulentă abundentă (mucocel sfenoidal drept); controlul sinusului sfenoid cu optica rigidă de 70° nu pune în evidență infiltrarea peretelui lateral, peretelui intersinusal a tavanului sau a planșeului sinusal, fără breșă durală; se constată existența unei leziuni de decubit la nivelul peretelui osos lateral al sfenoidului (prin transparența mucoasei se vizualizează structura vasculară).

Se prelevă fragment bioptic de la nivelul cornetului nazal superior drept. Se observă lamina papiracee subțiată (se trimite un fragment la examen bioptic), periost orbitar integru, conținutul orbitei prolabează în etmoidul antero-posterior drept prin manevra Stankiewicz.

Meatotomie medie și cura endoscopică a sinusului maxilar drept, se aspiră secreție purulentă abundentă (mucocel maxilar drept), se observă perete intersinusonazal drept lateralizat în detrimentul volumului sinusului maxilar drept, subțiat prin decubitul formațiunii tumorale, aparent neinfiltrat tumoral. Controlul sinusului cu optica de 70° evidențiază o leziune de decubit pe peretele posterior al sinusului maxilar drept (se trimite un fragment la examen bioptic).

Lavajul sinusal cu soluție de Metronidazol, se cauterizează baza de implantare a formațiunii cu ajutorul electrocauterului unipolar cu aspirație non-stick – radiofrecvență 30 W, se tapetează cu Gelaspon meatul mediu drept și sinusul maxilar drept, se aplică unguent cu hidrocortizon, tetraciclină și benzocaină la nivelul sinusului maxilar, sfenoidului drept și a bazei de implantare a formațiunii tumorale.

Hemostază eficientă, pacienta nu necesită tamponament nazal anterior.

Durata intervenției chirurgicale: 75 de minute. Rezolvare chirurgicală exclusiv endoscopică (optică de 00, 700)

Rezultat Hp: Carcinom adenoid chistic slab diferențiat

Control endoscopic din 3 în 3 luni în primii 2 ani și control CT la 6 luni, 1 an și la 18 luni – fără recidivă tumorală.

Fig. 3
Fig. 3

 

Fig. 4
Fig. 4

 

CONTROL ENDOSCOPIC LA 6 LUNI

Fig. 5
Fig. 5

 

Fig. 6
Fig. 6

CT POSTOPERATOR LA 18 LUNI