Prezentare generală:
Tumorile nazale și paranazale sunt creșteri anormale de tesuturi care apar in interiorul nasului (cavitatea nazală) sau in cavitatile din jurul nasului (in sinusurile paranazale).
O tumoră necanceroasă (benignă) a cavității nazale sau a sinusurilor paranazale este o tumoră care nu se răspândește (nu metastazează) în alte părți ale corpului. Tumorile non-canceroase nu sunt de obicei periculoase pentru viață. De cele mai multe ori pot fi îndepărtate prin intervenții chirurgicale și unele dintre ele tind să revină (sau să reapară) la fel de des ca tumorile canceroase (ca in cazul papilomului invertit).
Simptome
Semnele și simptomele tumorilor benigne nazale și paranazale pot include:
- Dificultate de respirație prin nas
- Pierderea simțului mirosului
- Sângerări nazale
- Scurgeri de secretii colorate din nas
- Dureri de cap
- Edemul sau durerea facială
- Hiperlacrimare
- Dureri sau leziuni la nivelul palatului moale
- Probleme de vedere
- Dificultate de deschidere a gurii
Factori de risc
Factorii care pot crește riscul de aparitie a unei tumori nazale și paranazale includ:
- Fumatul
- Poluarea aerului
- Expunere pe termen lung la substanțe chimice și iritanți la locul de muncă, cum ar fi rumegusul, vaporii formaldehidei, praful din făină, crom și nichel, etc.
- Infecție cu virusul papilomavirus uman (HPV), care este o infecție comună cu transmitere sexuală
Profilaxie
Pentru a reduce riscul de tumori nazale și paranazale, puteți:
- Renunța la fumat. Dacă nu fumezi, nu începe.
- Protejați-vă la locul de muncă. Urmați regulile de securitate la locul de muncă pentru a vă proteja împotriva fumurilor dăunătoare și a iritanților din aer, precum purtarea unei măști de protectie.
Diagnostic
Testele și procedurile utilizate pentru diagnosticarea tumorilor nazale și paranazale includ:
- Endoscopia, folosind o cameră endoscopică pentru a vedea interiorul cavității nazale și a sinusurilor. În timpul unei endoscopii nazale, este introdus în nas un tub subțire cu o lumină led și o cameră video miniaturizata aflata in varful tubului (cip). Camera video trimite imagini in format HD unui monitor pe care medicul dumneavoastră îl folosește pentru a căuta modificari patologice.
- Teste imagistice pentru a crea sectiuni radiologice cu cavitatea nazală și sinusurile. Tehnicile de imagistică utilizate pentru a vizualiza cavitatea nazală și sinusurile includ o scanare CT sau RMN, cu substanta de contrast in cazul tumorilor.
- Colectarea unui fragment tumoral pentru testare (biopsie).
Exemple de tumori benigne rinosinusale:
- Papilomul Invertit – reprezinta o tumora cu crestere agresiva, mai frecventă la bărbații cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani. Unele cercetări sugerează că papiloamele inversate sunt legate de infecția cu papilomavirusul uman (HPV).
Acest tip de tumoare este considerat non-canceros, dar un papilom inversat poate fi periculos. Poate distruge osul din jur sau crește adânc în țesuturile din apropierea sinusurilor, afectand inclusiv creierul sau continutul orbitar.
În timp, in 5% -15% din cazuri, un papilom inversat se poate transforma într-un carcinom cu celule scuamoase (SCC), care este o tumoră canceroasă.
Deoarece papilomele inversate pot fi periculoase și pot deveni canceroase, medicii de obicei le îndepărtează printr-o intervenție chirurgicală endoscopică, minim invazivă. Urmărirea postoperatorie include endoscopia rinosinusala si examinari radiologice CT-RMN pentru a căuta semne de recurență. Acest lucru se face deoarece un papilom inversat reapare în țesuturile înconjurătoare în aproximativ 10% -20% din cazuri, chiar si in cazul unor rezectii macroscopic complete (fig.1).
Fig. 2: papilom invertit rinomaxilar drept
stg – preoperator, dr – imediat postoperator
- Osteomul sinusal – este o proliferare osoasa care crește de obicei pe o altă bucată de os, de obicei la nivelul oaselor craniului. Când tumora osoasă crește pe alt os, este cunoscută sub numele de „osteom homoplastic”; când crește pe alte țesuturi este numit „osteom heteroplastic”. Atunci când simptomele sunt prezente, acestea variază în funcție de locația osteomului și sunt de obicei legate de compresia nervilor cranieni. Astfel de simptome pot include tulburări ale vederii, auzului și paraliziilor nervilor cranieni. Osteomul mai mare poate provoca dureri faciale, dureri de cap și infecții.
Pentru a diagnostica un osteom, medicul dumneavoastră va efectua un examen fizic și va întreba despre orice simptome vă confruntați. Cu toate acestea, majoritatea osteomelor nu provoacă niciun simptom. Osteomele pot fi identificate cel mai bine efectuand tomografii computerizate.
Tratamentul este exclusiv chirurgical, endoscopic sau pe cale combinata. (fig. 2)
Fig. 2: osteomatoza fronto-orbitara dreapta, stg – preoperator, dr – imediat postoperator
- Angiofibromul juvenil nazofaringian (fibromul nazofaringian) – sunt leziuni benigne extrem de bine vascularizate care apar de obicei la bărbații adolescenți cu vârste cuprinse între 7-19 ani. Cel mai frecvent simptom al angiofibromului nazofaringian este sângerarea nasului și/sau obstrucția nazală. În plus, pacienții pot prezenta dureri de cap, edem facial sau la nivelul palatului moale, secreție nazală, scăderea sau pierderea mirosului
Evaluarea inițială se face printr-o examinare endoscopică a nasului și a sinusurilor. Aceasta este urmată atât de un CT cât și de un RMN cu contrast. O angiografie si apoi o embolizare trebuie a fi efectuată pentru a vedea respectiv pentru a bloca vasele de sânge care alimentează tumora, dar acest lucru se face de obicei numai cu 24-48h înainte de operație.
- Tumori rare: fibromatoza juvenila, displazii fibroase, hemangioame, adamantinoame, keratochisturi, chisturi dentigere de sinus maxilar, Managementul tumorilor rare le puteti studia in aceasta pagina in sectiunea “Educatie” – “Articole”.