Scopul tratării sinuzitei cronice constă în reducerea inflamației sinusurilor, menținerea căilor de drenaj nazal, eliminarea cauzei care stă la baza sinuzitei și reducerea numărului puseelor de sinuzită.
Tratamentul medicamentos al sinuzitei
Doctorul vă poate recomanda un tratament pentru ameliorarea simptomelor sinuzitei. Acesta poate include:
- Irigații cu soluții saline, care se introduc în nas pentru a spăla căile nazale.
- Corticosteroizi nazali. Spray-urile ajută la prevenirea și tratarea inflamației. Cel mai des utilizate in Romania sunt: budesonide (Rhinocort Aqua), mometasone (Nasonex) și fluticazonă (Avamys).
- Corticosteroizi orali sau injectabili. Aceste medicamente sunt folosite pentru ușurarea inflamației din sinuzita severă, în special dacă aveți polipi nazali. Exemplele includ prednisone și metiprednisolon (oral), betametazonă orală (Celestamine) sau Dexametazonă (injectabil). Corticosteroizii orali sau injectabili pot cauza efecte secundare importante când se folosesc timp îndelungat, prin urmare sunt indicați numai pentru tratarea simptomelor severe.
- Decongestionanți. Aceste medicamente sunt disponibile fără rețetă în forme de sirop, tablete și spray. Se folosesc timp de câteva zile cel mult, în caz contrar pot determina acccentuarea congestiei (congestive rebound). . Utilizate excesiv, acestea au un efect stimulant ce poate cauza creșterea tensiunii arteriale și frecvenței cardiace. Utilizate ani/luni de zile, spray-urile decongestionante pot duce la atrofierea (uscarea) definitivă a mucoasei nazale și apariția crustelor permanente.
- Calmante precum aspirina, acetaminofenul (Paracetamol) sau ibuprofenul (Nurofen). Din cauza riscului de sindrom Reye – o boală care poate fi fatală – niciodată nu trebuie administrată aspirină unui tânăr sub 18 ani. Aspirina poate declanșa o alergie severă în cazul pacienților cu sindrom Vidal-Samter (triada polipoză nazală – astm bronșic – alergie la aspirină).
Trebuie reținut că unele dintre aceste medicamente pot agrava sinuzita. Metode mult mai eficiente de administrare a medicației pentru sinusuri sunt încă studiate.
Antibioticele sunt câteodată necesare în sinuzită dacă aveți o infecție bacteriană. Cu toate acestea, sinuzita cronică este adesea cauzată de alte microorganisme decât bacteriile, de aceea antibioticele nu au întotdeauna efect.
Imunoterapia. Dacă alergiile contribuie la sinuzită, injecțiile antialergice (imunoterapie) care ajută la scăderea reacției organismului la alergeni specifici pot trata boala. Acest tratament inca se află în studiu
Tratamentul chirurgical al sinuzitei (operatie sinuzita)
Dacă sinuzita continuă să reziste la tratament sau medicație, chirurgia endoscopică a sinusurilor poate fi unica soluție de rezolvare a problemei. Pentru această procedură, chirurgul introduce prin nări un endoscop (un tub cu o lentilă care mărește) și o cameră video, echipament ce îl ghidează către sinusuri. De asemenea, se folosesc instrumente speciale miniaturizate pentru a îndepărta polipii sau alte obstrucții care blochează fluxul aerului sau al fluidelor din sinusuri sub ghidaj videoendoscopic. Chirurgul va lărgi deschiderile sinusurilor în cavitatea nazală pentru a îmbunătăți drenajul și cu un instrumentar special și optici (endoscoape) angulate poate pătrunde în fiecare sinus în parte pentru a îndepărta polipii sau acumulările de mucoasă patologică și mucoasă îngroșată care obstruează din interior ostiumurile sinusale.