Pentru diagnosticarea dacriocistitei cronice, medicul oftalmolog efectuează un examen ocular și câteva teste pentru a analiza cum drenează lacrimile. De asemenea, medicul ORL-ist va analiza interiorul nasului pentru a determina dacă sunt modificări de structură ale căilor nazale ce cauzează o obstrucție. Dacă se suspectează un duct lacrimal blocat, pot fi realizate alte teste pentru a determina localizarea blocajului și pentru a alege cea mai bună metodă de tratament.
O parte dintre testele folosite pentru a diagnostica ductul lacrimal blocat sunt:
- Test de drenaj al lacrimilor. Denumit și testul de dispariție a fluoresceinei, acest test măsoară cât de rapid se scurg lacrimile. O picatură dintr-un colorant special este plasată în fiecare ochi; dacă după cinci minute de cliplire normală rămâne suficient colorant în ochi, poți avea un canal lacrimal blocat.
- Irigare și sondare. Doctorul poate spăla sistemul lacrimal cu o soluție salină pentru a verifica cum drenează, poate folosi instrumente speciale (dilatatoare) pe care le inserează prin micile orificii din unghiul intern al ochiului (puncte lacrimale) pentru a verifica dacă există blocaje. În timpul sondării, de obicei punctele se dilată și, dacă problema este simpla îngustare a punctului lacrimal, această procedură o poate rezolva foarte simplu.Teste imagistice oculare. Aceste teste includ dacriocistografia sau dacrioscintigrafia. Pentru aceste proceduri, o substanță de contrast este deplasată de la punctele lacrimale din unghiul intern al ochilor prin sistemul de drenaj al lacrimilor. Apoi, cu ajutorul unei radiografii, al unei tomografii computerizate sau al rezonanței magnetice nucleare sunt prelevate imagini pentru a identifica sediul sau cauza blocajului.