Tumori maligne ale cavității nazale și ale sinusurilor paranazale

Tumorile maligne rinosinusale sunt deseori descoperite când o persoană este tratată pentru patologii aparent benigne, boli inflamatorii, precum rinosinuzita. Simptomele prezentate mai jos pot fi totuși determinate și de o patologie nonmalignă.

Simptome

Persoanele diagnosticate cu tumori maligne la nivelul cavității nazale sau la nivelul sinusurilor paranazale pot prezenta următoarele semne sau simptome:

  • obstrucție nazală sau congestie nazală persistentă și senzație de blocaj;
  • infecție cronică a sinusurilor non-responsivă la tratamentul antibiotic;
  • episoade frecvente de cefalee sau durere în zona sinusurilor;
  • durere sau umflatură la nivelul feței, ochilor sau urechilor;
  • lăcrimare excesivă;
  • protruzia unui glob ocular sau afectarea vederii;


 

Mai mult >

Diagnostic

Medicii folosesc multe teste pentru a diagnostica tumorile maligne și pentru a vedea extensia către altă parte a corpului, numită metastazare. Unele teste pot, de asemenea, determina care sunt cele mai eficiente tratamente. Pentru majoritatea tipurilor de tumori maligne, biopsia este singurul mod de a pune un diagnostic de certitudine. Dacă prelevarea biopsiei este imposibil de realizat, doctorul poate sugera alte teste care pot orienta diagnosticul. Investigațiile imagistice sunt absolut necesare pentru a stabili dacă neoplasmul s-a răspândit.

Mai mult >

Noțiuni de bază de îngrijire a simptomelor și a efectelor adverse

Tumorile maligne și tratamentul acestora provocă adesea efecte secundare. În plus față de tratamentul destinat încetinirii, stopării sau eliminării lor, o parte importantă a îngrijirii o reprezintă ameliorarea simptomelor și a efectelor secundare. Această abordare se numește paliație sau susținere și include sprijinirea pacientului, punând accent pe nevoile sale fizice, emoționale și sociale.

Mai mult >

Tratament

Modalitățile de tratament descrise în cadrul acestei secțiuni reprezintă standardul de îngrijire și cele mai bune tratamente disponibile pentru aceste tipuri specifice de tumori. Când se decide planul terapeutic, pacienții sunt încurajați să ia în considerare studiile clinice ca opțiune. Acestea sunt studii de cercetare care testează o nouă abordare a tratamentului pentru a evalua dacă este sigur, eficient, și, eventual, mai bun decât tratamentul standard. Studiile clinice pot testa medicamente noi, o nouă combinație de tratamente standard sau noi doze de terapii curente. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să revizuiți toate opțiunile de tratament.

Mai mult >

Neoplasmele metastatice rinosinusale

În cazul în care neoplasmul s-a extins în alte părți ale organismului, acesta devine cancer metastatic. Pacienții cu acest diagnostic sunt încurajați să discute cu medicii oncologi care au experiență în tratarea tumorilor aflate în acest stadiu, întrucât pot exista păreri diferite cu privire la cel mai bun plan de tratament.

Mai mult >

Remisia și recidiva

Remisia este etapa în care tumora nu poate fi detectată în organism și nu mai există simptome, fază cunoscută și sub denumirea de “fără restanță” sau “recidivă tumorală”.

O remisie poate fi temporară sau permanentă.

Mai mult >

 

Dacă tratamentul eșuează…

Vindecarea nu este întotdeauna posibilă. Dacă tratamentul nu are succes, se ajunge în stadiul de cancer avansat sau terminal.

Acest diagnostic este deosebit de stresant, fiind în consecință un subiect extrem de dificil de abordat. În aceste condiții, este extrem de important ca echipa medicală să ofere pacienților sprijinul și deschiderea necesare pentru a discuta onest despre stările, îngrijorările și opțiunile pe care aceștia le au.

Mai mult >

După tratamentul medical și chirurgical…

Recidiva este mai frecventă în primii doi sau trei ani după diagnosticare, prin urmare vizitele de follow-up sau urmărire vor fi mai frecvente pe parcursul acestor ani. Investigații diagnostice, cum ar fi CT-ul, pot fi necesare pentru a sesiza orice semne de recurență sau pentru a monitoriza eficiența tratamentului actual.

Mai mult >

Exemplificări din cazuistica dr. Bogdan Mocanu:

Caz clinic 1: FORMAȚIUNE TUMORALĂ NAZOETMOIDALĂ DREAPTĂ – CARCINOM ADENOID CHISTIC SLAB DIFERENȚIAT

Mai mult >

Caz clinic 2: FORMAȚIUNE TUMORALĂ NAZOETMOIDALĂ STÂNGĂ – CARCINOM EPIDERMOID SPINOCELULAR INVAZIV

Mai mult >