Intervenţia chirurgicală

Mi s-a propus o intervenție chirurgicală. Ce se întâmplă acum?

Dacă pacientul are indicație chirurgicală și acceptă intervenția, o dată a operației îi va fi propusă, astfel încât să nu existe o pierdere de șansă pentru el și să corespunda atât programului lui, cât și celui al echipei BRAIN Institute. Cazurile urgente au prioritate.

Consultul anestezic preoperator este obligatoriu și va fi efectuat cu cel puțin două zile înaintea datei planificate a operației.

Pacientul este internat seara înaintea operației pentru a fi văzut de anestezist și de chirurgul care îl va opera a doua zi. El este rugat să nu mai mănânce și să nu mai bea nimic după miezul nopții. Știm foarte bine că există un anumit nivel de anxietate și nu trebuie decât să fim anunțați, pentru a găsi o soluție la aceasta, normală de altfel, înaintea oricărei operații. Pacientul va face un duș cu șampon cu betadină în seara internării și în dimineața operației, pentru a diminua riscurile unei infecții postoperatorii.

Dimineața pacientul este condus în sala de operații de către o asistentă medicală. Va fi adormit de către anestezist în sala de operații. Echipa chirurgicală va începe poziționarea pacientului pe masă și instalarea câmpurilor operatorii. Pacientul este așezat în poziția anatomică cea mai eficientă pentru chirurg. Poziționarea pacientului ține cont și de confortul acestuia, chiar dacă este adormit, astfel încât la trezire să nu prezinte niciun disconfort cauzat de așezarea neadecvată pe masa de operații – escare, întinderi musculare, amorțeli etc. Pacienții noștri nu sunt rași în cap, ci doar minim  în zona inciziei. Aceasta are de cele mai multe ori câțiva centimetri și nu este vizibilă postoperator, fiind ascunsă în păr.

În tratamentul chirurgical al MAV-urilor există două aspecte esențiale fără de care chirurgia prezintă un risc foarte ridicat.

Neurochirurgia și tot ce înseamnă pregatirea operației reprezintă primul aspect. Este vorba despre planificarea operației și anume studierea arhitecturii MAV-ului și fezabilității ablației MAV-ului înainte ca pacientul să ajungă pe masa de operație. Pacientul trebuie să fie convins că la BRAIN Institute înainte de a fi așezat pe masa de operație, a fost deja operat mental de către chirurgul său, exercițiu făcut de altfel pentru orice intervenție. Aceasta este una dintre cheile unei operații reușite. Microscopul operator și instrumentele neurochirurgicale de ultimă generație sunt esențiale pentru un rezultat excelent. Pentru echipa de la BRAIN Institut nu există compromis.

Neuroanestezia modernă reprezintă al doilea aspect esențial în chirurgia MAV-urilor. Neuroanestezia asigură stabilitatea funcțiilor vitale în timpul operației și un creier relaxat, acest fapt fiind foarte important atât pentru neurochirug încât i se asigură condițiile perfecte pentru intervenție, cât și pentru pacient încât riscurile intervenției sunt reduse la minim.

Care sunt riscurile operației?

Deoarece forma, localizarea și dimensiunea MAV-urilor poate varia de la cele mai simple la extrem de complexe, și deoarece tratamentul poate varia de la simpla observație la un tratament complex care să includă chirurgie, embolizare și radiochirurgie stereotaxică, riscurile tratamentului pot fi prezentate pentru fiecare pacient în parte și vor fi discutate după analizarea atentă a cazului.

Riscurile generale includ riscurile anestezice și riscurile chirurgiei.

Deoarece în spitalul nostru sunt folosite tehnici de neuroanestezie modernă riscurile anestezice sunt minime.

Riscurile chirurgicale includ deficite neurologice postoperatorii, epilepsie postoperatorie, infecții postoperatorii, hematom în cavitatea posoperatorie, fistule LCR, reziduu neplanificat al MAV-ului ce necesită tratament suplimentar.