Intervenţia chirurgicală

Am acceptat intervenția chirurgicală. Ce se întâmplă acum?

Dacă pacientul are indicație chirurgicală și acceptă acest lucru, îi va fi propusă o dată a operației; ne străduim să găsim data optimă atât pentru pacient, cât și pentru echipa medicală.

Echipa medicală este compusă din anestezist și neurochirurg.

Pacientul este internat seara, înaintea operației, pentru a fi văzut de anestezist și de chirurgul care îl va opera a doua zi. Pacientul este rugat să nu mai mănânce și să nu mai bea nimic după miezul nopții. Știm foarte bine că există un anumit nivel de anxietate și nu trebuie decât să fim anunțați; putem găsi o soluție la această anxietate, normală de altfel, înaintea oricărei operații.

Dimineața, pacientul este condus în sala de operații de către o asistentă medicală. Apoi, va fi adormit de către anestezist în sala de operații. Echipa chirurgicală va începe poziționarea pacientului pe masă și instalarea câmpurilor operatorii. Pacientul este așezat în poziția anatomică cea mai eficientă pentru chirurg. Poziționarea pacientului ține cont și de confortul acestuia, chiar dacă este adormit, astfel încât la trezire să nu prezinte niciun disconfort datorat așezării neadecvate pe masa de operații – escare, întinderi musculare, amorțeli etc. Pacienții noștri nu sunt rași în cap; se va rade minimum, doar în zona inciziei, care în general nu depășește câțiva centimentri.

Intervenția chirurgicală se realizează minim invaziv, realizând minicraniotomii. Prin disecții realizate cu instrumente chirurgicale precise și întotdeauna sub microscopul operator de mare putere, se ajunge la anevrism prin culoare anatomice, astfel încât riscul de leziuni cerebrale să fie minim. „Creierul nu trebuie să știe că a fost operat”.

Un clip vascular va fi pus în jurul gâtului anevrismului; aceste clipuri pot stenoza vasele din care s-a format anevrismul, de aceea se folosește Doppler-ul intraoperator pentru a verifica patenta vasului și păstrarea constantelor de flux prin acesta. Nicio modificare a fluxului în vas nu este admisă.

Care sunt riscurile operației pentru un anevrism cerebral nerupt?

În spitalul nostru, riscurile operației se suprapun cu cele prezentate de clinicile de neurochirurgie din lume și se găsesc în literatura de specialitate.

Orice intervenție chirurgicală efectuată sub anestezie generală prezintă un risc anestezic și un risc chirurgical. Riscul anestezic este foarte mic, și apare din cauza faptului că pacientul este adormit și trebuie trezit. În clinica noastră, pacientul este trezit la câteva minute după ce operația s-a terminat.

Riscurile operației sunt reprezentate de deficite neurolgice, infecții și fistule de LCR. Deoarece abordul este minim invaziv, aceste riscuri au fost diminuate substanțial. Per total, riscul cumulat pentru evenimente minore este de sub 3%, iar pentru evenimente majore de sub 1%.