Intervenţia chirurgicală

Mi s-a propus o intervenție chirurgicală. Ce se întâmplă acum?

Operația pentru fractura de coloană dorso-lombară are ca scop stabilizarea focarului de fractură cu realinierea coloanei la un nivel cât mai aproape de cel normal, precum și decompresiune medulară dacă se impune.

Ca prim pas în vederea intervenției chirurgicale trebuie să știm că există două tehnici operatorii, în funcție de compexitatea fracturii sau a leziunilor adiacente.

Cum se desfășoară operația?

Operația se desfășoară sub anestezie generală, pacientul fiind poziționat cu fața în jos. Incizia va fi centrată pe focarul de fractură. După îndepărtarea laterală a musculaturii se vor introduce implanturile transpedicular, sub control radioscopic.

Trebuie să înțelegem că vindecarea unei vertebre fracturate se face prin osificare. Pentru a ajuta osificarea, trebuie să scoatem din uz vertebra fracturată cu ajutorul implanturilor (suruburilor) care vor fi interconectate prin bare de titan. De asemenea, se va realiza și chirurgia corpului vertebral fracturat prin introducerea la acest nivel de substanțe care accentuează și grăbesc osificarea. De menționat este faptul că în timpul operației se va folosi și aparatul de radiologie pentru o poziționare perfectă a implanturilor.

Pentru decomprimarea măduvei și a rădăcinilor se va îndepărta partea posterioară a vertebrei, mărind astfel spațiul canalului medular. Totodată, vom avea acces și la eventualele fragmente ale corpului vertebral fracturat migrate în canalul rahidian, făcând posibilă comprimarea sau extragerea acestora.

Uneori, abordul chirugical posterior poate fi însoțit de abord anterior (transtoracic sau transabdominal) în urma căruia se va scoate corpul vertebral afectat și se va înlocui cu o proteză de titan.

Care sunt riscurile și complicațiile operației?

Cele mai frecvente complicaţii sunt hematomul local, malpoziția sistemului de fixare (motiv pentru care se va efectua examen CT postoperator), iar la pacienții cu afectare medulară, fistula LCR.

Hematomul local se datorează unei sângerări şi pentru a-l preveni facem un control atent al hemostazei, utilizăm materiale speciale care să ajute în acest sens şi, în caz de incertitudine, lăsăm un dren pentru 24 ore.