Diagnostic şi tratament

Cum se pune diagnosticul?

Oricare ar fi prezentarea clinică, de la cavernoame asimptomatice la deficitele neurologice cele mai grave, diagnosticul este pus de cele mai multe ori prin RMN, fiind investigația de elecție și de cele mai multe ori și singura necesară. RMN, prin multiplele secvențe posibile, în care „vede” localizarea anatomică, dar și sângele, sau efectele sângerărilor anterioare este excelent pentru definirea și diagnosticarea acestora, fiind sugestiv pentru diagnosticul de cavernom în peste 95% din cazuri.

Tomografia computerizată evidențiază hematomul format de sângerarea unui cavernom, având o specificitate foarte redusă pentru diagnosticul de cavernom. Este uneori prima investigație realizată în urgență, de exemplu în cazul unui cavernom care sângerează prima dată și generează o criză de epilepsie sau un deficit neurologic focal. Investigația CT este foarte rapidă (durează mai puțin de un minut), disponibilă în majoritatea serviciilor de urgență astfel încât un diagnostic parțial este suficient pentru a orienta pacientul spre un serviciu specializat.

Astfel de la diagnostic, la tratament și până la urmărirea postoperatorie sau simpla observație, pacientul necesită expertiza mai multor medici: radiologi și neuroradiologi, neuroanesteziști, neurochirurgi. Brain Hospital dispune de platoul tehnic necesar diagnosticării acestor leziuni și mai ales de echipa medicală ce poate oferi tratament la cel mai înalt standard.

Am fost diagnosticat cu cavernom cerebral. Ce fac?

Orice pacient diagnosticat cu cavernom cerebral trebuie luat în evidența unui neurochirurg. Singurul specialist ce poate propune toate variantele de tratament este neurochirurgul.

Odată diagnosticul pus în timpul discuției cu neurochirurgul, pacientului i se propune cea mai bună metodă de tratament. Aceasta poate varia de la simpla observație prin RMN repetat la 6 luni în primii doi ani de la descoperire și apoi la 1 an, până la propunerea unei intervenții chirurgicale. În general cazurile asimptomatice sunt urmărite. Unele cazuri, datorită localizării cerebrale foarte profunde, pot fi considerate inoperabile. Radiochirurgia stereotaxică poate fi o alternativă terapeutică pentru aceste cavernoame inoperabile, însă, deocamdată, studiile arată un beneficiu mic pentru pacienți, decizia de a iradia un astfel de cavernom trebuie atent cântărită de către întreaga echipă neurochirurgicală, incluzând neurochirurgii cu experiență în radiochirurgia stereotaxică.

În funcție de localizare, intervențiile pentru cavernoamele cerebrale pot fi de la medii la extrem de complexe. Un exemplu de intervenție extrem de complexă este excizia unui cavernom situat în trunchiul cerebral. O astfel de intervenție este posibilă în clinica noastră atât prin sumarea experienței neurochirurgicale, de neuroanestezie, dar și prin existența în sălile operatorii de sisteme ultramoderne de monitorizare electrofiziologică și ghidaj cum este neuronavigația. Neuronavigația este un fel de GPS intraoperator ce îi oferă neurochirurgului informații în timp real despre poziția instrumentelor sale, astfel încât în nicio clipă acesta să nu se îndepărteze de la planingul operator realizat. Erorile în astfel de chirurgii nu sunt admise. Cu toate că se pot opera cavernoame și fără neuronavigație, în clinica noastră aceasta este folosită la fiecare intervenție, indiferent de complexitatea ei. Nu lăsăm loc pentru aprecieri sau aproximări.